Jak poznamenala moje kamarádka - vždyť je to svíčková. Ano, takhle připravuji i svíčkovou, nicméně název Králík ve svíčkové omáčce mi přišel prostě fakt divný, protože co když někdo namítne, že svíčková se dělá ze svíčkové atd. atd.... :-) Zkrátka, tady máš jednoduchý recept na výbornou přípravu králíka, u mě se strávníci doslova olizují za ušima. Pojďme na to:

Ingredience:

  • králík
  • cca 300 ml smetany (prostě kup 2 smetany po 200ml a když ti zbyde dej do kafe)
  • 1 sáček mražené zeleniny pod svíčkovou
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl, cukr, ocet

Postup:

Králíka doporučuji před pečením naporcovat. Do pekáče dej sáček zeleniny a zamíchej do ní bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Na zeleninu polož mírně osolené porce králíka a podlij vodou, asi tak, aby zelenina byla potopená, ale maso neplavalo. Pekáč zakryj a dej péct do trouby, asi na hodinu a půl na 200 stupňů. Když pekáč zakryješ, nebude se ti vysoušet maso (stejně ovšem po asi hodince zkontroluj, jestli nepotřebuje znovu podlít) a chuť zeleniny se mírně prolne i do masíčka.

Když je maso měkké, vyndej ho ze zeleniny a potom z ní vyber koření.

A jdeme na přípravu samotné omáčky. Zeleninu rozmixuj s trochou vody, ne moc, jen tak, aby se dala rozmixovat. Vznikne hustá kaše, kterou propasíruj přes sítko do hrnce. Díky pasírování bude omáčka opravdu jemňoučká. Dej vařit mírným varem a přilij smetanu. Než se omáčka opět začne vařit, rozmíchej si ve sklenici asi dvě lžíce hladké mouky s vodou a vlij do vařící se omáčky, čímž ji zahustíš. Jestli se ti podařilo zahustit příliš, opět nařeď smetanou. V téhle fázi se nevyplácí pospíchat, pokud děláš omáčku poprvé, přidávej mouku i smetanu raději po troškách, ať vidíš co to s konzistencí omáčky dělá. Nezapomeň, že varem mouka mírně nabyde a omáčka trošku zhoustne. Takže opakuji - s ředěním raději pomaličku.

Teď vař omáčku asi pět minut velmi mírným varem a pak ochutnej. Na dochucení používám většinou cukr a ocet, opět doporučuji přidávat po malých lžičkách, promíchat a znovu ochutnat. Při při příštím vaření už budeš mít svůj odhad kolik čeho přidat, aby byla omáčka přesně podle tvé chuti.

Po dochucení omáčky do ní vložím maso a nechám ještě dalších pět minut prohřívat.

Podávej ideálně s houskovým knedlíkem :-)

 

Poznámka: recept na domácí houskové knedlíky bude někdy příště, až vyzkouším a najdu ten pravý. Zatím, i ve svém věku, používám (ostatně jako tisíce dalších hospodyněk) houskový knedlík v prášku od Vitany. Ono na jednu stranu si můžeš, mezitím co se maso peče, hrát s knedlíkem a nebo můžeš stihnout víkendový úklid. Zeleninku pod svíčkovou si taky můžeš připravit svoji, mě osobně nepřijde rozdíl koupit si hotovou v sáčku a koupit v supermarketu, je to pěstované na jednom poli. Na vesnici s vlastní zahradou jsem si zeleninu připravovala svoji, v poměru 3 střední mrkve, 1 malý celer, 4 menší petržele. Kdo chce omáčku tmavší, přidá víc mrkvičky :-)

 

 

Budeme rádi za vaše komentáře: